OM KBT


Kognitiv beteendeterapi, KBT

Kognitiv beteendeterapi, KBT, utgår från att en persons tankar, beteenden och känslor hänger samman och går att påverka och förändra genom så kallad ominlärning. I KBT jobbar man mot konkreta mål och arbetar mycket med hemläxor.

Terapin går ut på att försöka identifiera vilka tankemönster och tankesätt du har när du mår dåligt. Tillsammans med terapeuten arbetar du sedan med att förändra dessa tankemönster för att kunna må bra. En KBT-behandling kan omfatta psykopedagogiska inslag som är viktiga för att förstå hur till exempel ångest yttrar sig och vad du kan göra för att minska eller bli av med dina besvär. Terapeuten kan också erbjuda dig olika metoder för avslappning, till exempel mindfulness.

Vanliga arbetssätt inom KBT

Det finns många olika arbetssätt inom KBT. Du kan till exempel få

  • skriva dagbok över de tankar som automatiskt uppstår i vissa situationer
  • träna exponering, alltså öva på att stegvis närma dig sådant som du är van att undvika
  • öva dig på nya beteenden och relationer genom exempelvis rollspel med terapeuten
  • öva avslappning, vilket kan motverka stress, spänningsvärk och oro
  • utföra olika hemuppgifter så att terapin får effekt i ditt vanliga liv
  • ta del av vägledd självhjälp eller internetbehandling

Fokus på nutid och framtid

I KBT arbetar man framför allt med fokus på nuet och framtiden. Målet är att utveckla nya sätt att hantera och förhålla sig till problem så att dessa försvinner, minskar eller inte längre utgör ett stort hinder i livet.

Men även inom KBT används teorier som lyfter barndomens betydelse, som till exempel den så kallade anknytningsteorin. Den beskriver hur de första nära och känslomässiga relationerna i den tidiga barndomen påverkar ens sätt att förhålla sig till andra människor upp i vuxen ålder.

Tydlig målsättning och utvärdering

Inom KBT samarbetar du och terapeuten mot ett tydligt mål som ni har satt upp i terapins början. Eftersom både du och terapeuten vet vad som är syftet med terapin, blir det tydligt om terapin hjälper dig att nå dina mål eller om den behöver förändras. Under behandlingen utvärderar du och terapeuten hur det går, vad som verkar fungera och inte. Ibland görs utvärderingen med hjälp av frågeformulär, eller så diskuterar ni hur det går och jämför med de mål och delmål ni har satt upp.