OM MINDFULNESS
Vad är mindfulness?
Mindfulness är en meditationsteknik som bygger på att vara uppmärksam på det som händer just nu, i stunden. Det gör du med en nyfiken och accepterade inställning, det vill säga, utan att du värderar eller dömer det du upplever i nuet.
En viktig del i mindfulness är också en mer accepterande hållning mot dig själv och andra. Att du ser kärleksfullt och ömsint på dig själv, eller i alla fall skapar en neutral självbild, har stor betydelse för att du ska må bra.
Hur kan mindfulness påverka din hälsa?
En del upplever att mindfulness minskar stress, ångest och nedstämdhet, samt att det kan vara en hjälp för att hantera smärta och sömnproblem. Men det finns hittills ingen vetenskaplig undersökning som tydligt bevisar detta. De övergripande resultaten av dagens mindfulnessforskning visar att mindfulness är bra. Det är dock ännu oklart vad det exakt är som är bra och vilken effekt mindfulness har i detalj.
Att öva mindfulness
Du kan öka din förmåga till mindfulness genom att meditera och öva.
Bra att kunna släppa taget om negativa tankar
Det är bra att ibland släppa taget om tankar som skapar oro, bekymmer och missnöje. Hjärnan har svårt att skilja på det som är verkligt och det som är påhittat. Därför gör den inte skillnad mellan det du tänker och det du upplever i verkligheten. Det innebär att om du tänker tankar som gör att du blir orolig eller stressad reagerar kroppen som om det verkligen var så.
Genom att uppmärksamma tankar som just tankar och inte fakta är det lättare att få ett avstånd till dem. Då kan till exempel oroande och negativa tankar få finnas där utan att du styrs lika mycket av dem.
Hjärnan kan lära sig att uppmärksamma det du mår bra av
Försök att lägga märke till saker som du mår bra av, till exempel en människas leende, skönt väder, varmvatten eller en vänlig gest. Då lär sig hjärnan att lättare fånga upp liknande information i framtiden. Efterhand kan du då få lättare att hitta sådant som ger glädje och tillfredsställelse i livet.